Jump to main content
banner
LE CLEA
Accueil
Charte
Actions du Clea
es Communiqués
eses Actualité
es Nederlands / English
es Clea en son et images
  Clea - Section Liège
Législations liberticides
Appel du SAD
es Note sur la loi anti-T
im Une nouvelle inquisition
Procès du DHKC
es Enjeux et contexte
es Les enjeux de ce procès
es Les détenus de Bruges
im Traiments inhumains et dégrandants en prison
Démocratie en Turquie?
Une presse sous emprise
es Un procès exemplaire
es L'autre affaire Erdal
es Procès en Appel à Gand
es Condamné à cinq ans
es Messages de soutien
es Comptes-rendus des audiences
es 1ère instance: Bruges
es Note sur le dossier de Bruges
es Jugement du 28-02-06
im Bahar Kimyongür
es Un complot contre Bahar
es Bahar libéré aux Pays-Bas
es Pétition, soutiens...
es Autobiographie
es Note sur l'arrestation aux Pays-Bas
es Lettre de l'avocat turc
es Jugement de La Haye
Dans le collimateur des lois anti-terroristes
es Procès politique à Liège
es Une menace qui grandit
Presse
es Cartes blanches, articles
Liste de diffusion
es

Pour vous inscrire à notre liste de diffusion cliquez ici


À lire absolument notre nouvelle et très complète brochure «Kimyongur Bahar : Le dossier à charge»
[Lire]

Pour un soutien financier:
363-0054263-80

Portez le pin's
«Triangle rouge»
Le Clea en a fait son symbole

triangle rouge
Où se le procurer?
Cliquez sur l'image

Un seul pas suffirait pour arrêter le compteur macabre !
Avant son incarcération, Bahar Kimyongür avait lancé un appel urgent à la constitution d'une délégation internationale en Turquie en vue de sauver la vie de l'avocat des droits de l'Homme Behiç Asçi, en grève de la faim depuis plusieurs mois en protestation pour les conditions de détention de ses clients. Il fut écouté mais Maître Asçi se débat encore entre la vie et la mort. Faisons du geste généreux de Bahar une victoire : Soutenons sa campagne ! [Lire]

 


Persmededeling
Minister van Justitie Onkelinckx negeert verbod van Voorzitter van rechtbank van eerste aanleg om nachtrust van DHKP/C gevangenen te verstoren                                         fr

3 personen veroordeeld in het zogenaamde DHKP/C proces, Musa Asoglu, Kaya Saz en Sukriye Akar worden sinds 28 februari ll. in de gevangenis van Brugge gedetineerd.

Van bij hun aankomst in de gevangenis werden ze onderworpen aan een isolatie regime en een bijzonder regime van toezicht.

De 3 betrokkenen hebben zich tot 5 maal toe tot de Voorzitter van de Rechtbank van Eerste Aanleg gewend om de volledige of gedeeltelijke schorsing van dat regime te bekomen.

Een bijzonder punt in dat regime (naast allerlei beperkingen ondermeer op familiebezoek en briefwisseling) is de systematische controle uitgeoefend tijdens de nacht.

In de oorspronkelijke beslissing werd voorzien dat de 3 gedetineerden s’nachts om het half uur aan een controle zouden onderworpen worden. Het licht in de cel werd aangeknipt en er werd gewacht tot de betrokkene reageerde alvorens het licht weer werd uitgedaan.

In een beschikking van 6 april 2006 schorste de Voorzitter van de Rechtbank de hele reeks maatregelen, waaronder dus deze, omdat ze niet voldoende gemotiveerd waren. De Belgische Staat gaf niet aan waarom een dergelijke verstoring van de nachtrust noodzakelijk was.

De Directie van de gevangenis van Brugge zette de praktijk ondanks het verbod verder en nam een nieuwe beslissing waarin gesteld werd dat de controle nodig was “om na te kijken of de betrokkene nog in zijn cel was”.

In een beschikking van 27 juni 2006 verbood de Voorzitter van de rechtbank opnieuw deze praktijk. De Voorzitter stelde: “De zinsnede (ontleend aan de beslissing waarbij het regime werd opgelegd nvdr) dat de speciale bewaking dient om ‘op zeer regelmatige tijdstippen te controleren of betrokkene zich nog in zijn  cel bevindt en bij ontvluchting tijdig alarm te kunnen slaan’ is uiteraard niet meer dan een omschrijving van het doel van de maatregel maar behelst op geen enkele wijze een motivering waarom dit specifiek in hoofde van eiser vereist zou zijn.”

Met totale minachting voor de rechterlijke beslissing ging de gevangenisdirectie –op haar eigen zeggen op grond van instructies die ze daarvoor kreeg- gewoon verder met de praktijk en argumenteerde nu dat het niet om een speciale maatregel tegen de 3 ging maar om een “algemene maatregel”.

In een nieuwe beslissing van 28 augustus verbood de Voorzitter van de Rechtbank opnieuw om de nachtrust van de drie systematisch te verstoren, of het nu in uitvoering van een specifieke of een algemene regel was.

Wat daarna gebeurde grenst aan het onwaarschijnlijke. Aan de drie werd medegedeeld dat het kabinet van de Minister beslist had dat voortaan het licht in de cellen de hele nacht zou blijven branden. Daar werd aan toegevoegd dat ze “dit te danken hadden aan hun advocaten en aan de rechter”.

Sinds meerdere weken blijven nu de hele nacht in de drie cellen twee lampen van 40 watt branden. Twee van de drie gedetineerden die ten einde raad poogden om het licht af te schermen met een deken of een kledingsstuk kregen hiervoor een tuchtprocedure opgelegd.

De zaak werd opnieuw aan de Voorzitter zetelend in Kortgeding voorgelegd. Die schorste opnieuw in een beschikking van 15 november de maatregel om de hele nacht een lamp in de cellen te laten branden.

Op 22 november, meer dan 7 dagen na de nieuwe beslissing van de kortgedingrechter, werd de maatregel echter nog steeds onverkort uitgevoerd ten aanzien van Musa Asoglu en Kaya Saz die onverminderd verder van hun slaap beroofd werden.

Het misprijzen dat aan de dag wordt gelegd door de Minister van Justitie voor uitspraken van de rechter is bijzonder onrustwekkend. De essentiële karakteristiek van de rechtstaat is dat een burger zich tot de rechter kan wenden indien de politieke overheid, de uitvoerende macht, zijn rechten schendt. De uitvoerende macht is dan gehouden de beslissingen van de rechter na te leven.

Met volslagen miskenning van de rechtstaat en volledig in strijd met het principe van de scheiding der machten legt de Belgische Staat, vertegenwoordigd door de Minister van Justitie, de beslissingen van een rechter naast zich neer.

Voor meer inlichtingen,

Jan Fermon, advocaat van Musa Asoglu (0475/441896)
Raf Jespers, advocaat van Kaya Saz       (0478/227127)



Le Clea est un collectif citoyen visant à promouvoir un débat critique sur les nouvelles législations antiterroristes. Le cas de Bahar Kimyongür est exemplaire à cet égard. En vertu de ces nouvelles dispositions, non seulement les libertés d'expression et d'association sont mises à mal mais, en plus, l'avenir d'un homme qui n'a commis aucun délit et comdamné aujourd'hui à cinq ans de prison ferme, est gravement compromis.  
 
 
 

autocollant
Bahar Kimyongür est un symbole
Il est le symbole des dangers que la lutte contre le “terrorisme” fait peser sur nos libertés

Vous souhaitez soutenir Bahar concrètement ?
Ce qui suit vous intéressera :
Lire
Téléchargez ici, et reproduisez et diffusez SVP un tract au format pdf
Soutenir Bahar
Prochaine réunion du Clea : À fixer


«Dis-moi avec qui tu colistes...»
Lire :

«Un citoyen belge livré pour des raisons électoralistes à un régime pratiquant la torture ?»

Consultez aussi :
www.mouvements.be


Actualité de Huxley
«(...) au moyen de méthodes toujours plus efficaces de manipulation mentale, les démocraties changeront de nature. Les vieilles formes pittoresques – élections, parlements, hautes cours de justice– demeureront mais la substance sous-jacente sera une nouvelle forme de totalitarisme non violent. Toutes les appellations traditionnelles, tous les slogans consacrés resteront exactement ce qu'ils étaient aux bon vieux temps. La démocratie et la liberté seront les thèmes de toutes les émissions (...) et de tous les éditoriaux mais (...) l'oligarchie au pouvoir et son élite hautement qualifiée de soldats, de policiers, de fabricants de pensée, de manipulateurs mentaux mènera tout et tout le monde comme bon lui semblera.»
Aldous Huxley, Retour au meilleur des mondes
n

Site optimisé pour le navigateur
Firefox
Firefox
Téléchargez-le ici